Friday, 9 March 2012

Pengenalan Tamadun Melayu


Apa 2 tamadun melayu?wujud ke tamadun melayu??n the answer is absolutely yes..!!sejarah melayu telah bermula dari zaman kegemilangan Sultan Melayu Melaka lagi, as we already know la kan..dalam buku sejarah pun ade review jugak..now,lets refresh back our memory bout what is Tamadun Melayu..

keris dan melayu tak dapat dipisahkan

Ape itu Tamadun Melayu?
Tamadun Melayu boleh digambarkan sebagai sebuah tamadun  yang dibentuk oleh sekelompok manusia yang digolong sebagai orang-orang melayu dan bertempat di suatu wilayah di Asia tenggara yang dikenali sebagai gugusan kepulauan Melayu.

Alam Melayu?
Alam melayu adalah merujuk kepada satu kawasan luas yang menjadi penempatan awal tamadun melayu.Ingat tak lagi pada Kedah Tua, Srivijaya, Angkor, Lembah Bujang, Majapahit dan Funan??hah…ni la  contoh2 alam melayu yang pernah kita pelajari dulu..


salah satu adat orang melayu


2 elemen penting alam melayu ialah Bahasa Melayu dan Agama Islam.

Kedatangan Islam telah melengkapkan lagi pembentukan tamadun Melayu. Manakala Bahasa Melayu diangkat menjadi lingua franca kerana menjadi bahasa perantara yang meluas dikalangan pedagang-pedangan di kepulauan Melayu. Sama seperti penggunaan bahasa Inggeris pada hari ini….


Melayu pula merujuk kepada 3 perkara iaitu Ras, Kebudayaan dan Bahasa
akhir kata,

"MAJULAH MELAYU UNTUK MALAYSIA"

No comments:

Post a Comment